default-header
HomeAndre Manders: Jarenlange onzichtbare kracht achter de club

Andre Manders: Jarenlange onzichtbare kracht achter de club

Bij HTC Horst hebben we door de jaren heen veel bijzondere vrijwilligers gehad, velen daarvan zijn helemaal niet zichtbaar. Andre Manders is zo iemand. Een man met een enorme passie voor de club, een scherpe mening en een hart van goud. Na jarenlang essentiële rollen zoals secretaris en ledenadministratie te hebben vervuld, willen we zijn verhaal nu bij zijn vertrek extra belichten.

Van jeugdlid tot bestuurslid

De liefde voor tennis zat er bij Andre al vroeg in. Als jeugdlid kreeg hij training van niemand minder dan Fokke de Bok en stond hij vaak meerdere keren per week op de baan. Die toewijding zag hij later helaas minder terug bij de jeugd: “Tennis is erg technisch en wordt pas leuk als je het vaker doet. Daarom hebben we ooit het ouder-kind-lidmaatschap in het leven geroepen. Waardoor je als ouder voor 30 euro per jaar al lid bent en de jeugd zo kan stimuleren om vaker een balletje te slaan.” 

Naast zijn rol als ledenadministrateur zat Andre ook zes jaar in het bestuur als secretaris. Hij was een spil in de organisatie en hield altijd het grote plaatje in de gaten. Hij zag de waarde van goede relaties en was de drijvende kracht achter het verplaatsen van de ALV naar het Parkhotel, waar we sindsdien genieten van een geweldige locatie, gratis zaalhuur, koffie én vlaai.

Helaas heeft Andre zijn grote passie voor tennis moeten opgeven na een motorongeluk 12 jaar geleden. Hoewel hij afgelopen jaar nog drie keer heeft ingevallen, heeft hij door zijn verminderde conditie inmiddels vrede dat hij niet meer zoveel speelt als voorheen.

Technische grootmeester met een groot clubhart

Andre was altijd een stabiele zesser in speelsterkte en heeft HTC Horst niet alleen op sportief, maar ook op organisatorisch vlak een enorme dienst bewezen. Met zijn diepgaande kennis van softwaresystemen en digitalisering heeft hij als ledenadministrateur vanaf 2013 maar liefst twaalf jaar lang de club naar een hoger niveau getild. Zijn technische expertise, opgedaan in de industriële automatisering, bleek van onschatbare waarde. Zoals hij zelf zegt: “Een goede engineer is een luie engineer.” Efficiëntie en automatisering stonden bij hem altijd voorop.

Van papier naar digitaal

Toen Andre begon, was de ledenadministratie nog grotendeels handwerk. Zijn eerste twee maanden waren meteen een grote stap in digitalisering: hij ontwikkelde een database om orde te scheppen in de chaos van losse bestanden en handmatige processen. Door slimme koppelingen te maken tussen postcode, huisnummer en geboortedatum, wist hij de administratie al direct efficiënter dan ooit te maken.

In de beginjaren moesten pasfoto’s voor ledenpassen per post naar de KNLTB worden gestuurd die door hem handmatig waren ingescand. Foto’s kwamen soms zelfs binnen als sfeerfoto’s met bier in de hand of met meerdere personen erop, waardoor hij talloze keren nieuwe foto’s moest laten maken. Gelukkig zijn die tijden voorbij. Dankzij zijn inzet werd de overgang gemaakt naar digitale ledenpassen met RFID-chips, een digitaal afhangsysteem en een KNLTB- clubapp applicatie waarin leden zelf hun gegevens kunnen bijwerken. Er is veel veranderd in die twaalf jaar.

Tijdens zijn jaren als vrijwilliger heeft Andre veel veranderingen meegemaakt, van de implementatie van VOG-regelingen en AVG-wetgeving tot de introductie van een nieuw deursysteem. Hij benadrukt hoe belangrijk het is om in vrijwilligers te blijven investeren: “Met kleine attenties of een verjaardagskaart kun je de verharding in de maatschappij verzachten.”

Persoonlijk warm welkom

Andre was meer dan een administrateur; hij was een ambassadeur van de club. Vaak het eerste gezicht van de club als nieuw leden zich hebben aangemeld. Nieuwe leden konden hun pas bij hem thuis ophalen, waar hij hen met enthousiasme de ins en outs van de club uitlegde. Dit persoonlijke contact vond hij cruciaal: “De ledenadministratie is het visitekaartje van de club. Nieuwe leden moeten in een warm bad terechtkomen.” Hij vertelde ze dan over de HTC OpenClubkampioenschappen, Racketoss, de Whatsapp-groep om maatjes te vinden en de vele activiteiten van de club.

Zijn aandacht voor detail ging zelfs zo ver dat hij bij adreswijzigingen soms als eerste doorhad dat twee leden zijn gaan samenwonen. Hij lacht erom: “Soms wist ik het eerder dan hun vrienden en familie!”

De typerende Manders-familie

Een van de mooiste anekdotes die Andre deelt, gaat over zijn inmiddels overleden vader. Toen er gestemd werd over de aanbouw van de keuken, werd er afgesproken een kraan te huren om de fundering te graven. Maar Andre’s vader, een man van actie, wachtte daar niet op en groef de fundering eigenhandig uit. Dat typeert de familie Manders: niet praten, maar doen.

Blijven bouwen aan onze club

Andre hoopt dat de club blijft investeren in een sterke gemeenschap, waarin nieuwe leden makkelijk(er) aansluiting vinden. Hij ziet potentie in een heropleving van de laddercompetitie en benadrukt het belang van tennislessen om binding te creëren als nieuw lid. Met zijn vertrek als ledenadministrateur laat hij een solide basis achter. Bart van Lieshout heeft inmiddels het stokje overgenomen en kan voortbouwen op het fundament dat Andre jarenlang heeft gelegd.

Een dikke dankjewel

Andre, namens heel HTC Horst: DANKJEWEL! Voor al je jaren van inzet, je technische vernuft, je persoonlijke touch en je niet-aflatende liefde voor de club. Zonder mensen zoals jij zou HTC Horst niet zijn wat het nu is. Ga lekker genieten van je ‘vrijwilligerspensioen’ en we zien elkaar zeker weer op ons sportpark. Misschien al wel tijdens de clubkampioenschappen of de HTC Open.